Przypomnienie - jakie są układy w pokerze i która bije którą?
- 29 cze 2026#1
Siema ludzie. Zacząłem grać w pokera online i ciągle się mylę przy układach. Wiem że jest poker królewski, street flush itp. ale nie potrafię sobie zapamiętać kolejności od najsilniejszej do najsłabszej. Kiedyś grałem z kumplami rekreacyjnie ale teraz jak gram online to widzę że nie ogarniam kombinacji.
Przydałoby mi się jakieś przypomnienie zasad i hierarchii układów. Wiem że podstawy są proste ale diabeł tkwi w szczegółach, typu co jest silniejsze - full house czy kolor, albo która para wygrywa jak dwóch graczy ma parę.
Pogrzebałem w internecie i znalazłem kilka opisów układów w pokerze. Ułożyłem je od najsilniejszego do najsłabszego tak jak powinno być:
Tak to u mnie wypada od najlepszego:
- 1.
Spinanga
100% up to EUR 500
35x · EUR 20 · 200→ - 2.
Lamabet
100% up to USD 500
35x · USD 20 · 200→ - 3.
Casinia
100% up to EUR 500
35x · EUR 20 · 200→ - 4.
Mr Pacho
100% up to EUR 750
35x · EUR 20 · 200→ - 5.
Fezbet
100% up to EUR 500
35x · EUR 20 · 200→ - 6.
HappySpins
200% up to EUR 1,000
30x · EUR 20→ - 7.
MyStake
300% up to EUR 1,500 across 3 deposits
30x · EUR 20→ - 8.
HellSpin
100% up to EUR 100 (up to EUR 2,400 total)
40x · EUR 20 · 150→ - 9.
Qbet
100% up to EUR 100
35x · EUR 10 · 100→ - 10.
20Bet
100% up to EUR 120
40x · EUR 20 · 120→
- 1.
- 29 cze 2026#2
Koloru nie było na początku w pokerze, to późniejszy dodatek. Prawdziwy poker to five card draw gdzie uczysz się układów na pamięć albo nie grasz wcale.
Najważniejsze to zrozumieć że para jest najsłabszym układem który może wygrać i że wysoka karta nie wygra jak przeciwnik ma cokolwiek lepszego. Reszta to kwestia zapamiętania hierarchii.
- 29 cze 2026#3
Jak się uczysz układów to polecam Qbet gdzie w sekcji z pokerem mają opisane wszystkie kombinacje z przykładami. Jest taka mini instrukcja przy każdym stole, możesz kliknąć i przypomnieć sobie co jest co. Bardzo się przydaje jak zaczynasz.
Sam tak się uczyłem układów, po prostu grałem tam i jak miałem wątpliwość to sprawdzałem w tej zakładce. Po kilku sesjach już wiedziałem wszystko na pamięć.
- 29 cze 2026#4
Tabelka z układami to podstawa ale jeszcze ważniejsze jest zrozumienie prawdopodobieństw. Może mieć poker królewski ale jak prawdopodobieństwo jego wylosowania jest jakieś śmieszne to po co o nim myśleć podczas gry. Lepiej skupić się na tym co realnie może ci wpaść.
- 29 cze 2026#5
W Spinanga grałem sporo w pokera wideo i tam przy każdej grze jest wyświetlona tabela wypłat dla poszczególnych układów. To pomaga zapamiętać kolejność bo widzisz to non stop przed oczami. Poker królewski płaci najwięcej, potem poker, full house itd.
Polecam poker wideo jako sposób na naukę układów bo grasz we własnym tempie i możesz sprawdzić co masz zanim potwierdzisz ruch.
- 30 cze 2026#6
Prawda że tabela wypłat w pokerze wideo bardzo pomaga, ale uwaga na różnice między wersjami! W MyStake grałam w Jacks or Better gdzie pełny dom płaci 9:1, ale w Deuces Wild już tylko 4:1 za to samo. Każda odmiana ma inne współczynniki wypłat więc nie można ślepo polegać na jednej zapamiętanej tabeli. Najgorsze to pomylić się przy full house vs flush gdy gra się na automacie - raz straciłam 250 złotych bo myślałam że kolor bije pełny dom.